Játékszabály

Játékszabály röviden

A LisKaLand egy rendhagyó gazdasági szimuláció, melynek célja, hogy a játékosokkal megismertesse a szabad vállalkozás élményét Liska Tibor formabontó gazdasági modelljén keresztül. A modell két legfőbb eleme – a vállalkozói szabadság és az általános alapjövedelem – adja a LisKaLand gazdaságának alapját és egyben a tábor különlegességét is.

A LisKaLandon önálló vállalatok biztosítják a fesztiválokon megszokott szolgáltatásokat (pl. kocsmák, éttermek), és ezeket a résztvevők, vagyis a Liskalandorok üzemeltetik. A vállalkozók alkalmazottakat is vehetnek fel, plusz jövedelemhez juttatva őket. Aki pedig egy átbulizott éjszaka után egy napot inkább pihenne, az munkanélküliként nyugodtan lazíthat, hiszen a minden résztvevőnek alanyi jogon járó alapjövedelem fedezi napi kiadásait.


Saját pénznem, alapjövedelem

A LisKaLand hivatalos pénzneme az ÖKI. A tábor területén a játékosok forintot nem használhatnak.

Minden Liskalandor rendelkezik társadalmi örökséggel, melyet két részre lehet osztani, kockáztatható és nem kockáztatható hányadra. A kockáztatható hányadon belül található a játékos betétszámlája, melyet egy banki folyószámlához is hasonlíthatunk: a játékosok innen tudnak készpénzt felvenni és átutalásokat végezni. A másik része a nem kockáztatható hányad, ezen belül található meg a játékos hagyaték és az erkölcsi tőke számlája, amelyek lekötött betétszámlaként viselkednek, tehát ezekhez nem férnek hozzá a játékosok közvetlenül, de kamataiknak egy része minden nap átíródik a betétszámlára, biztosítva az alapjövedelmet.Az árverés és szabad vállalkozás

A játék egy árveréssel indul. A Liskalandorok licitálhatnak a tábor területén működő vállalkozásokra (pl. kocsmák, éttermek, szállások), és az árverés után a licit nyertesei felelnek a vállalkozások működéséért. Licitálni a játékosok a betétszámlájukon lévő induló tőkéből tudnak, de ezen felül hitelt is vehetnek fel.

A játék során a vállalkozónak, ha úgy ítéli meg, hogy vállalkozását jövedelmezőbben is tudja működtetni, lehetősége van a cég értékének növelésére (önlicit). Ugyanakkor a cég értékének egy bizonyos százalékát köteles minden nap kifizetni – ezt a százalékot táborban használati díjnak nevezzük.

Fontos megjegyeznünk, hogy a vállalat üzemeltetője nem rendelkezik a hétköznapi értelemben vett tulajdonjoggal. Ez azt jelenti, hogy amennyiben valaki hajlandó kifizetni az általa megszabott értéket a cégéért, akkor köteles azt minden hozzá tartozó eszközzel átadni. Ha az eredeti tulajdonos a céget korábban fellicitálta, akkor a licitálással teremtett érték őt illeti meg: ez a licit a licitálóé elv.

Összefoglalva: a vállalat piaci árát a tulajdonos határozza meg, de az első vevőnek, aki ezt az összeget kifizeti, át kell adnia a cégét. Vagyis, ha nem sikerült az árverésen vállalkozáshoz jutnod, akkor sem maradsz ki a játékból: a cégtulajdonosok az egész tábor alatt szinte bármikor kivásárolhatóak a cégükből.

Vállalkozói játszótér

A játék kezdetekor megvásárolható vállalkozások működéséhez szükséges eszközöket a szervezők biztosítják (pl. az éttermeknek sütő, tűzhely). A fogyóeszközöket (pl. az ebéd előállításához szükséges hozzávalókat) viszont minden vállalkozás a nagykerektől szerezheti be. A nagykerek – melyek a többi vállalkozáshoz hasonlóan a Liskalandorok kezében vannak – egyfajta összekötő szerepet játszanak a külvilág és a Liskaland között. Minden délelőtt összegyűjtik a beszerzendő dolgok listáját a többi vállalkozástól, és ezután leadják a rendelést a Külkernek. A Külker állami cég, a szervezők működtetik, és feladata, hogy beszerezze „külföldről" (a tábor területén kívülről) a vállalkozók által rendelt árut.

Célunk, hogy minél többen megtapasztalhassátok, milyen vállalkozást vezetni, ezért a táborban több cég közül választhattok. A szokásos étterem, kocsma és szállás mellett lesz fagyizó, büfé, sporteszköz-kölcsönző és társasjátékos vállalkozás is.

Vállalkozói lista

Vállalkozás típusok Vállalkozás nevek
Büfés I. Anna-Kri$$z
Büfés II. Üvegtigris
Étterem I. McKajÁlom
Étterem II. LisKajálda
Étterem III. Nyárspolgár
Kocsma I. Beerlak
Kocsma II. Borpatika
Szállás I. HiltoOn
Szállás II. Anna-Kri$$z
Szállás III. HiltOff
Szállás IV. LisKanapé
Szállás VI. Kulipintyó
Szállás VII. Vityilló
Szállás VIII. BungaLow
Cukrászda I. Kőfagyi? (gyümölcsös/turmixos)
Cukrászda II. GoFree (gofris/palacsintás)
Nagyker I. Madaras teszkó
Nagyker II. Vásá-Royál
Nagyker III. Lidly
Mozgó italos I. i/6 (Ihatod)
Mozgó italos II. πjáró (PiJáró)
Társasjátékos BarCraft
Sport eszközös Kapufa
Parcellás I. Tisztaudvar
Parcellás II. Rendesház
Közjegyző I. JogÁsz
Közjegyző II. BeerÓ
Bazár Bazár

A vállalatok behatárolt működési körrel rendelkeznek. Ez azt jelenti, hogy a kocsma például nem árusíthat melegszendvicset, az étterem pedig sört, de egy sikeres vállalkozó egyszerre akár többféle céget is üzemeltethet.

Arra is lesz lehetőségetek, hogy az eredeti vállalkozáslistában nem szereplő, új vállalkozást hozzatok létre. Érdemes viszont a szükséges eszközökkel érkeznetek a táborba, mert nem biztos, hogy minden a rendelkezésetekre fog állni. Azt se felejtsétek el, hogy a korábban említett kivásárolhatóság az általatok bejegyzett vállalkozásokra is vonatkozik.

Üzleti verseny

A LisKaLand nem csak gazdasági szimuláció és fesztivál, hanem egy üzleti verseny is. Vajon ki lesz a legsikeresebb vállalkozó? A játék végén a Liskalandorokat rangsoroljuk az alábbi célfüggvény alapján:

A győzelemhez tehát a játékosoknak lényegében minél több pénzzel kell rendelkezniük a betétszámlájukon és a hagyatékszámlájukon, amit legkönyebben vállalkozás üzemeltetéssel érhetnek el. A legsikeresebbek nagyértékű nyereményekkel lesznek gazdagabbak, de teljesítmény függvényében minden résztvevőt jutalmazunk, senkinek nem kell üres kézzel hazamennie.