Liska Tiborról

Liska Tibor

Szellemi forradalmár. Deviáns géniusz. Névadónk.

Liska Tibor közgazdász 1925-ben született. Életműve egyedülálló gazdasági mechanikai modellje; elméleti előképének legfeljebb Hayek meglátásai tekinthetőek. Koncepcióját, az önszabályozó gazdaságot az ökonosztát névre keresztelte, melyben a gazdaság mechanika valójában piacibb a szabadpiacnál is. Igazságos, egyénközpontú és devianciájában zseniális.

Szerencsésnek tartotta magát, amiért „véletlenül" volt egy rendhagyó ötlete, ami aztán hamar népszerű lett, de úgy vélte, hogy csak közösen összefogva van értelme azt tovább tökéletesíteni. Ehhez használta többek között, a Marx Károly Egyetemen rendszeresen megtartott népszerű nyilvános vitáit. Az építő vita feltétlen híve volt. „ A gazdasági életben nincs happy end, csak a mind magasabb rendű, kevésbé elvtelen kompromisszumok irányába tartó fejlődés"- tartotta.

Liska Tibor 1994-ben hunyt el. Szellemi öröksége napjainkban is aktuális.

Szakkollégiumunknál a névválasztás nem egyszerű formalitás. Liska Tibor erős személyisége és elvei átírják a mindennapi működésünket. A munkássága előtti tisztelgés és elismerés csúcsa a nyaranta megrendezésre kerülő gazdaságszimulációs táborunk, a LisKaLand.