A LisKaLandról..

Mi az a LisKaLand?

A LisKaLand egy egyedi gazdaságszimulációs tábor, amely vállalkozói játszótér, társadalmi kísérlet és fesztivál egyben. A LisKaLandon használt gazdasági modell elméleti alapját Liska Tibor Széchenyi Díjas magyar közgazdász elképzelései adják az önszabályozó gazdaságról. A tábor önálló gazdasági teret alkot, saját fizetőeszközzel, ahol a résztvevők megtapasztalhatják a szabad vállalkozás felelősségét. A sikerük kizárólag saját döntéseik függvénye: a tábor játékszabályai szabad utat engednek a résztvevők kreativitásának és cselekvőkészségének. Ez a LisKaLand, vállalkozz szabadon!

A LisKaLandon minden, egy nyári táborban fontos szolgáltatáshoz vállalkozásokat hozunk lértre: éttermek, bárok, szálláshelyek stb. Ezek a vállalkozások a tábor elején egy aukción kerülnek a játékosokhoz, akik a tábor során üzemeltetik őket. A termelőeszközökért folytatott szabad verseny elvének megfelelve, a játék ideje alatt bármelyik cégtulajdonos kivásárolható a vállalkozás értékének megfizetésével.

Azok a játékosoknak sem kell aggódniuk, akiknek nincsen vállalkozásuk, és úgy döntenek, hogy nem szeretnének alkalmazottként dolgozni. A gazdasági modell általános alapjövedelmet biztosít, így tényleg minden résztvevő jól érezheti magát a LisKaLandon.
1. Innovatív kezdeményezés

Az esemény a Liska Tibor Szakkollégium szervezésében valósul meg, amely a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán működő diákszervezet. Szakkollégiumunk célja, hogy lehetővé tegye olyan – az elméletközpontú egyetemi oktatást kiegészítő – gyakorlati ismeretek elsajátítását, amelyek megkönnyítik tagjaink számára az egyetem zárt világából a munkaerőpiacra történő kilépést. Névadónk, Liska Tibor gazdasági modellje adja a LisKaLand elméleti alapját; célunk, hogy közvetítsük az általa képviselt szellemiséget a jövő generációja felé.

Idén hatodik alkalommal kerül megrendezésre a LisKaLand, amely a méretét, sajátos gazdasági modelljét és összetettségét tekintve egyedülálló vállalkozás Magyarországon. Száz részvevő hét napig egy külön társadalmat alkot, ahol – a liskai-elveknek megfelelően – mindenkinek lehetősége van vállalkozni, a gazdasági modell általános alapjövedelmet biztosít a játékosok számára, és a termékek és szolgáltatások a szabad piacon cserélnek gazdát, állami beavatkozás nélkül.

A LisKaLand egy üzleti társasjáték is: a tábor végén a legsikeresebb vállalkozók – azok, akik a legtöbb értéket teremtették, mind saját maguk mind pedig a társadalom számára – értékes nyereményekben részesülnek. De nem csupán egy gazdaságszimulációról vagy társadalmi kísérletről van szó. A játékosok tréningeken, workshop-okon és előadásokon vehetnek részt, ahol egyetemi oktatók, gazdaságpolitikai döntéshozók, és valódi vállalkozók segítségével mélyíthetik el közgazdasági-üzleti tudásukat.


2. A modellről

Liska Tibor gazdasági elképzelései – amelyek a LisKaLand alapját adják – teljesen új kontextusba helyeznek ma is aktuális gazdasági problémákat. Liska munkássága során a szocialista tervgazdaság nem hatékony erőforrásallokációjára keresett megoldást. Az általa alkotott modell nem kapitalizmus és nem is szocializmus: a kettő között van, miközben teljesen újszerű tud lenni. Liska gondolatai a termelőeszközökért folytatott szabad versenyről, és az általános alapjövetelemről kulcselemeit képezik a LisKaLand gazdasági rendszerének.

Az újító gazdasági keretrendszer valójában egy célt szolgál: a gazdasági interakciókban az egyéni döntéseké és kezdeményezésé legyen a főszerep, állami beavatkozástól menetesen. Az árakat a szabad piacon a kereslet-kínálat törvénye határozza meg, és a vásárlók értékelik a minőségi szolgáltatásokat. A vállalkozóknak nap mint nap döntéseket kell hozniuk az árazásról, beszerzésről és a kínált termékeikről. A résztvevők, egy kifinomult informatikai rendszer segítségével, a szervezők által működtetett központi bankban különféle tranzakciókat bonyolíthatnak le: átutalhatnak egy másik játékos számlájára, készpénzt vehetnek fel, vagy éppen céget vásárolhatnak maguknak.

A modell alapelemei változatlanok maradtak, de az évek során több fejlesztést is megvalósítottunk. Ebben segítségünkre volt, és idei tábor szervezésében is támogat minket F. Liska Tibor, szakkollégiumunk névadójának fia. 2013-as LisKaLandon debütált a kétszintű bankrendszer, 2015-ben egy új változatával kísérleteztünk a modellnek, és 2017-re az informatikai rendszer tovább fejlesztését tűztük ki célnak.


3. Küldetésünk

Liska Tibor Szakkollégiumként egyik fontos célunk természetesen Liska Tibor örökségének ápolása. De hisszük, ahogy Liskának fontos üzenete van a jelen számára, úgy a LisKaLand is szolgálhat gyakorlatiasabb célokat. Fő küldetésünknek tartjuk, hogy a fiatalok körében terjesszük a vállalkozói mentalitást, segítsünk nekik, hogy jobban megértsék, mi kell egy vállalat működtetéséhez, és ösztönözzük őket a sablonmentes, nyílt gondolkodásra.

Úgy gondoljuk Magyarországon ezek az attitűdök sajnos nem elég elterjedtek. Az emberek – még a fiatalok is – ragaszkodnak a hierarchikus struktúrákhoz, és az államtól várják problémáik megoldását, ahelyett hogy felfedeznék az egyéni felelősségvállalás és kezdeményezőkészség jelentőségét. Továbbá, a vállalkozónak, mint kockázatvállalónak a szerepét és jelentőségét sem ismerik el, azt megillető módon.

A fentiek miatt úgy véljük, nagyon fontos a szabad vállalkozás és egyéni kezdeményezőkészség gondolatának terjesztése, nem csupán a résztvevők személyes fejlődése érdekében, hanem bízunk benne, hogy ezen értékek hirdetésével – a magunk szerény módján – hozzájárulhatunk a gazdasági-társadalmi fejlődéshez.

A küldetésünkből következik, hogy a LisKaLand fő célcsoportja a fiatal, ambiciózus egyetemisták, akik sokat nyerhetnek a tábor azon jellegzetességéből, hogy a LisKaLandon a felelősség és a szórakozás összekapcsolódik.

A tábor egyedisége minden bizonnyal nagyban hozzájárul a résztvevők sokszínűségéhez. Egyetemisták adják a játékosok többségét, de nagyon különböző területekről érkeznek: közgazdaságtan, üzleti tudományok, jog, közpolitika és mérnöki tudományok. De jönnek már munkába állt fiatalok is – üzleti tanácsadók, befektetési banki területen dolgozók, marketingesek és gazdasági elemzők, hogy egy hetet eltöltsenek a LisKaLandon.